Είναι φτωχός πραγματικά αυτός που δεν μπορεί να υποσχεθεί τίποτα - Thomas Fuller

Επ. Χριστοφιλόπουλος: Ο «αλφαβητισμός για το μέλλον» είναι εφικτός και επηρεάζει και το παρόν μας

24 Μάρτιος, 2019

Ο αλφαβητισμός για το μέλλον και η προοπτική διερεύνηση, θα απασχολήσουν στα επόμενα χρόνια τους ερευνητές της Έδρας της UNESCO για την Έρευνα για το Μέλλον (UNESCO Chair on Futures Research), η οποία λειτουργεί εδώ και λίγες εβδομάδες στη Θεσσαλονίκη, όπως εξηγεί σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επικεφαλής της Έδρας, δρ Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος. Πρόκειται για μία από τις ελάχιστες ερευνητικές έδρες της UNESCO παγκοσμίως, καθώς οι περισσότερες εδρεύουν σε πανεπιστήμια και έχουν ως κύριο αντικείμενο την εκπαίδευση. Η Έδρα στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία και με τα στελέχη του ΙΤΕ στην Αθήνα, εστιάζει κυρίως στην έρευνα για την ανάπτυξη νέων εργαλείων στον τομέα του foresight και της έξυπνης εξειδίκευσης.

   

   Πώς βρίσκεις κάτι που εξ ορισμού δεν υπάρχει;

   «Το παράδοξο στη διαδικασία αναζήτησης του μέλλοντος είναι ότι ψάχνοντας τα εναλλακτικά μέλλοντα καταλήγουμε σε ένα τεράστιο, σχεδόν ανυπέρβλητο, εμπόδιο: πώς είναι δυνατό να βρεις κάτι, που εξ ορισμού… δεν υπάρχει; Το μέλλον δεν μπορεί να υπάρξει στο παρόν, ωστόσο παίζει σημαντικό ρόλο και το επηρεάζει… Η δική μας δουλειά δεν είναι να προβλέψουμε και να καταλήξουμε σε σενάρια που ίσως θα αποδειχθούν αληθινά, θεωρώ ότι η πρόβλεψη του μέλλοντος είναι ανέφικτη. Ο στόχος μας είναι, μέσω της διαδικασίας και των δράσεών μας, να δημιουργηθεί μια κουλτούρα που θα μας επιτρέπει να προετοιμαστούμε καλύτερα για τη ρευστότητα του αύριο και την πολυπλοκότητα των αλλαγών, που θα μας βοηθήσει να μη θεωρούμε τίποτα δεδομένο και να έχουμε έτοιμες στρατηγικές για τέτοιες περιπτώσεις» εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επικεφαλής της Έδρας, δρ Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος.

   

   Ο «αλφαβητισμός» για το μέλλον δεν είναι απλά εφικτός, αλλά αποτελεί και χρήσιμο soft skill

   Τι ακριβώς είναι ο αλφαβητισμός για το μέλλον; Και πόσο εφικτό είναι να τον αποκτήσουμε σε μια εποχή τόσο μεγάλης ρευστότητας και τόσο ραγδαίων αλλαγών; «Είναι εφικτό, το λέω πολύ ξεκάθαρα. Ο όρος «αλφαβητισμός για το μέλλον» είναι μια σχετικά καινούργια έννοια, μια δεξιότητα που η UNESCO και μια σειρά ερευνητών θεωρούν ότι είναι χρήσιμη. Τι περιγράφει; Περιγράφει την ικανότητα που έχουμε να καταλαβαίνουμε με ποιον τρόπο αντιλαμβανόμαστε το μέλλον. Όλοι κάνουμε κάποιες υποθέσεις, αναλόγως του πού ανήκουμε, σε ποιες κοινωνίες έχουμε μεγαλώσει, σε ποια θρησκεία πιθανόν να πιστεύουμε, υποθέσεις που πιθανώς επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε το μέλλον. Η ικανότητα να μπορούμε να το αντιληφθούμε αυτό, η ικανότητα να κατανοήσουμε τις δυνάμεις της αλλαγής, τα ασθενή σήματα, τις τάσεις που αλλάζουν την καθημερινότητα, η δυνατότητα να δούμε ότι το μέλλον δεν είναι κάτι νομοτελειακό, αλλά κάτι δυναμικό που μπορούμε να επηρεάσουμε, όλα αυτά είναι ένα soft skill, μια οριζόντια δεξιότητα που σύμφωνα με την UNESCO μπορεί να βοηθήσει στο να βελτιώσουμε την πραγματικότητα σήμερα, το παρόν μας» σημειώνει ο επικεφαλής της Έδρας.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Επ. Χριστοφιλόπουλου στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read previous post:
Στους 446 οι νεκροί από τον ισχυρό κυκλώνα Ιντάι στη Μοζαμβίκη

Ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρό κυκλώνα Ιντάι που σάρωσε τη Μοζαμβίκη ανήλθε σε 446 από 417, σύμφωνα με...

Close