Ολόκληρη η ιστορία του κόσμου μπορεί να συνοψισθεί στο γεγονός ότι όταν ένα έθνος είναι δυνατό, δεν είναι δίκαιο και όταν θέλει να είναι δίκαιο δεν είναι δυνατό. Winston Churchill, 1874-1965, Βρετανός πρωθυπουργός.

Έκθεση φωτογραφίας με έργα του Μπρεσόν στο Μoυσείο-Βιβλιοθήκη Τεριάντ

11 Ιούλιος, 2018

Το Μουσείο – Βιβλιοθήκη Τεριάντ, στη Βαρειά της Μυτιλήνης, διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «H αποφασιστική στιγμή (Images la Sauvette)» με έργα του Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν.

   Στην έκθεση παρουσιάζονται συνολικά 43 φωτογραφίες, σε παλιά αυθεντικά μεγάλου μεγέθους τυπώματα της συλλογής Τεριάντ. Κάποιες από αυτές υπάρχουν στο «μεγάλο βιβλίο» των εκδόσεων Verve «η αποφασιστική στιγμή (Images la Sauvette)». Οι περισσότερες, όμως, τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια της συνεργασίας του με το πρακτορείο Magnum από τα δυο ταξίδια του στην Ελλάδα (1953-1961) με λήψεις από την Ακρόπολη, την ελληνική ζωή στα χωριά και τις πόλεις και την καθημερινή ζωή της εποχής. Σημειώνεται ότι, σε συνεργασία με το Magnum, ο Μπρεσόν κάλυψε κοσμοϊστορικά γεγονότα σε αποστολές σε Ασία, Ευρώπη κ.α.

   Οι φωτογραφίες του Μπρεσόν από αυτή την εποχή δεν θυμίζουν ακριβώς φωτορεπορτάζ. Κάθε μια διηγείται μια ολόκληρη ιστορία. Αποτελούν δε αυτόνομα έργα τέχνης ενός ακούραστου ανήσυχου πνεύματος, είναι άρτιες συνθέσεις όγκων, τονικών διαβαθμίσεων, κρυφής γεωμετρίας αποτέλεσμα μελέτης και παρατήρησης, της συνεχούς αναζήτησης.

   Τέλος εκτίθενται τρεις χαρακτηριστικές φωτογραφίες πορτραίτα του Ελευθεριάδη.

   Η έκθεση στο Μουσείο – Βιβλιοθήκη Τεριάντ επικεντρώνεται στη δυνατή σχέση, τον σεβασμό, την εκτίμηση και τη φιλία ανάμεσα στον μέντορα Τεριάντ και τον φωτογράφο Μπρεσόν. Ο τεχνοκριτικός και εκδότης Τεριάντ του φημισμένου οίκου Verve εξέδωσε δύο βιβλία με φωτογραφίες και εισαγωγικά κείμενα του Μπρεσόν. ‘Αρτια έργα τέχνης τα ίδια τα βιβλία, συνέβαλαν στην καθιέρωση και αναγνώριση του έργου του συγκεκριμένου φωτογράφου σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και έδωσαν στην ίδια την φωτογραφία μία θέση ανάμεσα στις καλές τέχνες και κατά συνέπεια, νέες προοπτικές πέραν από το φωτορεπορτάζ, κυρίως μετά το 1950.

Read previous post:
Ομολογιακό 6,5 εκ. ευρώ από Paperpack

Την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου, ύψους έως το ποσό των 6.500.

Close