Τίποτε δεν θα γινόταν, αν περιμέναμε μέχρι να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι τόσο καλά, ώστε κανείς να μην μπορεί να βρει ελαττώματα. John Henry Newman, 1801-1890, Άγγλος καρδινάλιος

Διαγράφουν τα κέρδη τους οι τουρκικές αγορές – Η λίρα υποχωρεί 1%

26 Ιούνιος, 2018

Στην άκρη αφήνουν τα πρωινά κέρδη τους οι τουρκικές αγορές, καθώς επανέρχονται οι ανησυχίες για την κατεύθυνση της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής, αφότου ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κόμμα του κέρδισαν τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές.

Η τουρκική λίρα νωρίτερα υποχωρούσε 0,5%, στις 4,70 λίρες ανά δολάριο, αν και στο early trading έκανε άλμα 2%. Τα τελευταία λεπτά επεκτείνει τις απώλειες της στο 1% οδηγώντας την ισοτιμία στο 4,7228. Η πτώση της φτάνει στο 3% σε σχέση με το υψηλό ημέρας – των 4,37 λιρών ανά δολάριο – σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters.

«Βραχυπρόθεσμα, οι αγορές θα ανακουφιστούν, καθώς έχει αποφευχθεί μία περίοδος πολιτικής αστάθειας», σημειώνει ο Jason Tuvey, οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών της Capital Economics.

«Ωστόσο, το οποιοδήποτε ράλι γρήγορα θα αντιστραφεί, αν ο Ερντογάν χρησιμοποιήσει την ενδυναμωμένη θέση του για να χαλαρώσει τη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική, όπως φοβόμαστε».

Ο δείκτης BIST 100 στο χρηματιστήριο αμετάβλητος στις 95.818 μονάδες, αν και ξεκίνησε συνεδρίαση 3,5% υψηλότερα. Η απόδοση του 10ετούς τουρκικού ομολόγου ενισχύεται στο 16,38% μετά το κλείσιμο της Παρασκευής στο 16,29%, ενώ αυτή του 2ετούς υποχωρεί στο 18,98% από 19,18% προηγουμένως.

Read previous post:
Η S&P αναβάθμισε την Ελλάδα σε «B+» από «B»

Σε «B+» από «Β» αναβάθμισε την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας η S&P, υποβαθμίζοντας παράλληλα το outlook σε...

Close