Ηγετική ικανότητα σημαίνει να οδηγείς τους ανθρώπους να κάνουν αυτό που δεν θέλουν να κάνουν και να τους αρέσει. Harry Truman, 1884-1972, Αμερικανός πρόεδρος

Δεν ανησυχεί για τη διάσωση της Monte dei Paschi η SRB

11 Ιανουάριος, 2017

Η επικεφαλής της αρμόδιας εποπτικής αρχής για τις τράπεζες της ευρωζώνης δήλωσε πως δεν ανησυχεί για το πώς εφαρμόστηκαν οι ευρωπαϊκοί κανόνες για την εκκαθάριση τραπεζών στην περίπτωση της δημόσιας διάσωσης της ιταλικής Banca Monte dei Paschi di Siena.

Η ιταλική κυβέρνηση και οι εποπτικές αρχές της ΕΕ «κάνουν καλή δουλειά» στην περίπτωση της Monte dei Paschi, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η επικεφαλής της Single Resolution Board, Έλκε Κένινγκ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η ιταλική κυβέρνηση αξιοποίησε όρο στους κανόνες της ΕΕ για τη ρευστοποίηση των τραπεζών, προκειμένου να μειώσει τις απώλειες για τους πιστωτές της Monte dei Paschi di Siena, όταν αποφάσισε να διασώσει την προβληματική τράπεζα τον Δεκέμβριο.

Η κα Κένινγκ πρόσθεσε πως η SRB, που είναι υπεύθυνο για την επίβλεψη της ομαλής ρευστοποίησης των προβληματικών τραπεζών, «παρακολουθεί στενά όλες τις σχετικές εξελίξεις στην Ιταλία καθώς και σε άλλα κράτη-μέλη».

Οι κανόνες της ΕΕ για τη ρευστοποίηση τραπεζών έχουν τεθεί σε ισχύ από το 2016 και στόχο έχουν να μειώσουν το κόστος για τους φορολογούμενους στις διασώσεις τραπεζών. Στο πλαίσιο των κανόνων, οι πιστωτές μιας τράπεζας υποχρεώνονται να επωμιστούν μεγάλες απώλειες, το λεγόμενο “bail-in”, προτού μπορέσει να διασωθεί η τράπεζα με δημόσιο χρήμα. Όμως, υπάρχει μια εξαίρεση στους κανόνες, που επιτρέπει στα κράτη να μειώνουν τις απώλειες των πιστωτών σε έκτακτες περιπτώσεις.

Read previous post:
Βρετανία: Ενισχυμένη κατά 2,1% η βιομηχανική παραγωγή

Ενισχυμένη κατά 2.1% εμφανίστηκε η βιομηχανική παραγωγή στη Βρετανία. Στα επιμέρους στοιχεία, ο δείκτης μεταποίησης σημείωσε άνοδο κατά 1,3% χάρη...

Close