Αν οι Έλληνες αποκτήσουν μόρφωση και ενότητα, αλίμονό μας. Ουίνστον Τσώρτσιλ, 1874-1965, Βρετανός πρωθυπουργός, Νόμπελ 1953

Δ.Ανδρεάδης:Ο επίκ.καθηγητής του ΑΠΘ μιλά για την εμπειρία της μεταμόσχευσης

17 Ιούλιος, 2017

«Η μεταμόσχευση οργάνων αποτελεί ανάσταση και αναγέννηση για τους συνανθρώπους μας, μια δεύτερη ευκαιρία για να ζήσουν, ένα δώρο ζωής. Η μεταμόσχευση δίνει ζωή ξανά». Είναι τα λόγια του Δημήτρη Ανδρεάδη, οδοντίατρου/στοματολόγου, επίκουρου καθηγητή στο Οδοντιατρικό Τμήμα του ΑΠΘ και βραβευμένου αθλητή της αντισφαίρισης σε πρωταθλήματα μεταμοσχευμένων. Τα τελευταία 10 χρόνια ζει με ξένο νεφρό, που στην πραγματικότητα δεν είναι και τόσο ξένο, μιας και ήταν το μεγαλύτερο δώρο που πήρε από τον πατέρα του… Ο Δημήτρης Ανδρεάδης μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την εμπειρία της μεταμόσχευσης, για την αλλαγή που επήλθε στη ζωή του τα τελευταία χρόνια και για την ενασχόλησή του με τον αθλητισμό.

Ένα νεφρό, «δώρο» ζωής από τον πατέρα στον γιό

«Η περιπέτεια μου με τη Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια ξεκίνησε όταν ήμουν στο τέταρτο έτος των σπουδών μου στην Οδοντιατρική Σχολή, στην ηλικία των 23 ετών, με μια τυχαία εξέταση αίματος, που έδειξε το πρόβλημα στην αρχή του. Μετά από δέκα περίπου χρόνια έφτασα στο τελικό στάδιο της νόσου και άρχισε η προσπάθεια διερεύνησης της δυνατότητας για μεταμόσχευση από τους γονείς μου. «Τυχερός» ο πατέρας μου…και κάπως έτσι μετά από δυσκολίες και δύο μήνες αιμοκάθαρσης φτάσαμε στην πολυπόθητη μεταμόσχευση στο Λαϊκό Νοσοκομείο στα τέλη Οκτωβρίου του 2007 στην Αθήνα. Πέρασαν κιόλας δέκα χρόνια από το πρωινό που μετά από πολλαπλές ανατροπές και αναβολές, μπήκαμε και κατόπιν λίγων ωρών βγήκαμε με τον πατέρα μου παρέα από το χειρουργείο, εκείνος υγιής, πιο ελαφρύς…κατά ένα νεφρό και με ένα χαμόγελο ικανοποίησης και εγώ έχοντας κάνει update στην υγεία μου με πολλά χαμόγελα για ένα καλύτερο μέλλον και άπειρη ευγνωμοσύνη στον Θεό, στον πατέρα μου και στους δικούς μου ανθρώπους για την απίστευτη αγάπη και στήριξη σε αυτή την περιπέτεια» αφηγείται ο κ.Ανδρεάδης.

Δέκα χρόνια μετά τη μεταμόσχευση

«Βλέποντας πίσω τη δεκαετία που πέρασε μένω έκπληκτος με την αντιφατική αίσθηση του «σαν να μην πέρασε μια μέρα», αλλά και το πόσο γεμάτος από εμπειρίες και βιώματα ήταν ο χρόνος… Σαν να ξαναγεννήθηκα και σε αυτό το διάστημα έκανα όσα δεν είχα κάνει στα προγενέστερα 33 χρόνια! Σαν ένα ταξίδι με τρένο, με αναγκαστική στάση για αλλαγή «εξαρτήματος» της μηχανής, που ταξιδεύει και πάλι σε νέες «ράγες» και που στα «βαγόνια» της σκέψης και της μνήμης «ανέβηκαν» καταιγιστικά νέες αναμνήσεις, εντυπώσεις, βιώματα, εμπειρίες, δεξιότητες, άνθρωποι! Καύσιμο: η υγεία. Κινητήριος δύναμη: η αναθεώρηση του «σημαντικού» στη ζωή, ο στοχασμός!» συνεχίζει ο κ. Ανδρεάδης.

Κατά τον ίδιο, το ιατρικό -και όχι μόνο- θαύμα της μεταμόσχευσης με όλα του τα παρελκόμενα (επιπλοκές, δια βίου φαρμακευτική αγωγή) χρειάζεται και τη δική μας συμβολή: «αναθεώρηση του τρόπου-φιλοσοφίας ζωής με «άλλη» διατροφή, διαφορετικό ποιοτικότερο τρόπο προσέγγισης της καθημερινότητας όσο είναι εφικτό (συνήθως δεν είναι), απόκτηση και διατήρηση καλής φυσικής κατάστασης, τακτικός έλεγχος με εξετάσεις που για μένα σημαίνει κάθε δυο-τρεις μήνες κάθοδο στην Αθήνα από τη Θεσσαλονίκη που ζω πλέον τα τελευταία οκτώ χρόνια και άλλα πολλά. Αν με ρωτάτε τι σκέφτομαι δέκα χρόνια μετά από τη μεταμόσχευση: Κατάλαβα ότι στη ζωή τίποτα δεν είναι δεδομένο και επ αόριστον, προβλήματα μπορούν να εμφανιστούν στον οποιοδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή και τίποτα δεν αξίζει όσο η υγεία και το να ζεις την κάθε στιγμή, προσωπική ή με τους δικούς σου ανθρώπους, όσο πιο έντονα μπορείς,να είσαι κάτι σαν «συλλέκτης στιγμών». Νιώθοντας αυτά, επιπρόσθετα κατάλαβα τη σημασία της μεταμόσχευσης οργάνων που τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα της κρίσης περιορίστηκε σημαντικά. Καθώς οι ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου αυξάνονται στατιστικά, με τη μακροχρόνια αιμοκάθαρση (μέρα παρά μέρα συνδεδεμένος για 4-5 ώρες με ένα μηχάνημα φιλτραρίσματος του αίματος) και την περιτοναϊκή κάθαρση να αποτελούν τη μόνη δύσκολη αντιμετώπιση έως σήμερα, η μεταμόσχευση αποτελεί ανάσταση και αναγέννηση για τους συνανθρώπους μας…μια δεύτερη ευκαιρία για να ζήσουν…ένα δώρο ζωής. Η μεταμόσχευση δίνει ζωή ξανά!»

Αγγέλα Φωτοπούλου

 

 

Read previous post:
Θλίψη Μητσοτάκη για το θάνατο του 33χρονου ανθυποπυραγού

Τη βαθιά θλίψη του για τον θάνατο του 33χρονου δόκιμου ανθυποπυραγού Αριστείδη Μουζακίτη, εξέφρασε με δήλωσή του ο πρόεδρος της...

Close