Η εξουσία δεν διαφθείρει. Ο φόβος διαφθείρει. Ίσως ο φόβος απώλειας της εξουσίας. John Steinbeck, 1902-1968, Αμερικανός συγγραφέας, Νόμπελ 1962

Δ. Παπαματθαίου Μάτσκε: Η ανάγκη να τραγουδώ χωρίς λέξεις οτιδήποτε αισθάνομαι ή σκέφτομαι με οδήγησε στο βιολί

24 Ιούνιος, 2018

«Ο νέος είναι από την φύση του αντικομφορμιστής και γι΄ αυτό πιστεύω ότι τα σημαντικότερα βήματα στη ζωή ενός ανθρώπου πραγματοποιούνται στη νεανική φάση της ζωής του». Η ταλαντούχα Δανάη Παπαματθαίου Μάτσκε, μία από τις σημαντικότερες εκπροσώπους της νέας γενιάς των Ελλήνων βιολονιστών μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την απόφασή της, σε ηλικία 13 ετών, να αφήσει την οικογενειακή θαλπωρή για να πάει οικότροφη στο Ειδικό Μουσικό Γυμνάσιο Belvedere στη Βαϊμάρη, έχοντας ήδη συνειδητοποιήσει πως το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, αντί να βοηθά την ανάπτυξη των ιδιαίτερων ικανοτήτων και δεξιοτήτων των νέων, υψώνει εμπόδια, πολλές φορές ανυπέρβλητα.

Στη συνέντευξη, που παραχώρησε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αφορμή συναυλίες που θα δώσει και στην Ελλάδα, εξηγεί πως στο βιολί την οδήγησε η ανάγκη της να μπορεί να τραγουδήσει χωρίς λέξεις ό,τι αισθάνεται ή σκέφτεται. Στα 30 της χρόνια, μετρώντας ήδη δεκάδες διακρίσεις και υποτροφίες στο βιογραφικό της, παραδέχεται ότι «το να ζήσει κανείς αξιοπρεπώς ασκώντας την τέχνη του είναι ένα πολύ σύνθετο κοινωνικό πρόβλημα», καθώς «όσο ο κόσμος βυθίζεται σε κοινωνικές ανισότητες και υπάρχει συνεχόμενη κρίση αξιών και πολιτισμού, ολοένα και λιγότεροι άνθρωποι καταφέρνουν να επιβιώνουν εξασκώντας αυτό που αγαπούν».

Διαβεβαιώνει, όμως, πως πάντα όταν παίζει στην Ελλάδα αισθάνεται σαν να βιώνει μία οικογενειακή γιορτή και παρατηρεί ότι ανέκαθεν η Ελλάδα τροφοδοτούσε με εξαιρετικούς καλλιτέχνες τα μεγάλα μουσικά κέντρα του εξωτερικού.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της Δανάης Παπαματθαίου Μάτσκε στη Σμαρώ Αβραμίδου για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Read previous post:
Το VAR αύξησε 4,4 λεπτά τα παιχνίδια στο Μουντάλ 2018

Το γκολ του Τόνι Κρόος εναντίον της Σουηδίας, έφτασε ακριβώς στο 94’’41 λεπτό του αγώνα στο Σότσι.

Close