Για να δημιουργήσεις μια αγορά, πρέπει πρώτα να επινοήσεις ένα πρόβλημα και μετά να βρεις τη λύση του - Scott Adams

Δ. Κουτσούμπας: Η καπιταλιστική πατρίδα επιβάλλει νέα μέτρα στον πολλαπλά καταπιεσμένο εργαζόμενο λαό της

13 Ιούνιος, 2018

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο επισήμανε ότι το πραγματικό του περιεχόμενο είναι πως «η πειθαρχία και η σφαγή του λαού» θα συνεχιστεί. Πως είτε υπάρχει μνημόνιο είτε όχι, «η δημοσιονομική πειθαρχία, που τάχα «επιβάλλεται» απ’ τους δανειστές, θα συνεχιστεί απ’ την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να θωρακιστεί η καπιταλιστική ανάπτυξη. Δεν θα σταματήσει».

Είπε ακόμα ότι τα αντιλαϊκά μέτρα τα επιβάλλει η ελληνική αστική τάξη και ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση για λογαριασμό της.

«Η καπιταλιστική πατρίδα επιβάλλει νέα μέτρα στον πολλαπλά καταπιεσμένο εργαζόμενο λαό της» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι αποδεικνύεται πως «το αφήγημα περί έξωθεν επιβαλλόμενων μνημονίων, για την νεοφιλελεύθερη ατζέντα των γερακιών της Γερμανίας, είναι μια τεράστια κοροϊδία» καθώς «δεν πρόκειται για υποχρεώσεις της χώρας λόγω μνημονίων. Πρόκειται για μια βαθιά ταξική πολιτική που στόχο έχει να θωρακίσει τα κέρδη των μονοπωλίων».

Ως προς το περιεχόμενο του μεσοπρόθεσμου είπε ότι τα μέτρα της τετραετίας 2019-2022 θα οδηγήσουν σε σωρευτική απώλεια ύψους 18,5 δισ. ευρώ για τα λαϊκά εισοδήματα, ενώ με τα λεγόμενα αντίμετρα, τα οποία εμφανίζονται μειωμένα κατά 5,5 δισ. ευρώ οι λιγότερο φτωχοί θα πληρώνουν για τους εξαθλιωμένους, την ίδια στιγμή που ένα μέρος των αντιμέτρων θα στηρίζει πάλι τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.

«Από αυτή τη νέα ληστεία σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων θα προέλθουν τα αιματοβαμμένα πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία μάλιστα ξεπερνούν κατά πολύ τον στόχο για 3,5% που προβλέπεται από τα μνημόνια».

Επισήμανε ότι στο πολυνομοσχέδιο υπάρχουν και άλλα αντιλαϊκά μέτρα, όπως αλλαγές στο ταμείο των δημοσιογράφων ΕΔΟΕΑΠ που οδηγούν σε νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και στις παροχές υγείας και επιταχύνουν την διαδικασία είτε κλεισίματός του, είτε μετατροπής του σε επαγγελματικό ταμείο και αλλαγές στο νόμο Κατσέλη που επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο τις προϋποθέσεις ένταξης και της όποιας παρεχόμενης προστασίας.

«Το κύριο χαρακτηριστικό που πολυνομοσχεδίου είναι η με κάθε τρόπο στήριξη των αναγκών και των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή που διαπερνά το νομοσχέδιο» υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας.

Επισήμανε ότι με τις αλλαγές στην αγορά εργασίας ικανοποιούνται οι απαιτήσεις του ΣΕΒ, όπως με το άρθρο 116 που μειώνει το λεγόμενο μη μισθολογικό κόστος, ενώ με το άρθρο 15 και όσα αναφέρονται στην αιτιολογική έκθεση του πολυνομοσχεδίου «μπαίνουν επιπλέον εμπόδια στη δυνατότητα των σωματείων για προσφυγή στη διαιτησία, αφού κυρίαρχη διαδικασία γίνεται η μεσολάβηση με την όλη διαδικασία να είναι προς όφελος της μεγαλοεργοδοσίας».

«Επίσης, το άρθρο 15, καθορίζοντας τη διαδικασία της μεσολάβησης για τη σύναψη Συλλογικής Σύμβασης, θέτει και τα κριτήρια συνολικά της διαδικασίας που είναι κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες της εργοδοσίας για κερδοφορία» υπογράμμισε.

Είπε ότι η κυβέρνηση μιλά για «ελεύθερες διαπραγματεύσεις», αλλά ήδη έχει στρώσει το έδαφος ικανοποίησης των εργοδοτών στο ζήτημα των ΣΣΕ», καταργεί ουσιαστικά την διαδικασία αδειοδοτήσεων με εκ των υστέρων δειγματοληπητικούς ελέγχους για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και προστασίας της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, ενώ αναφερόμενος στους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών είπε ότι η κυβέρνηση όταν έλεγε ότι «τελείωσε το καθεστώς της τζάμπα άδειας, μάλλον εννοούσε ότι θα τους επιδοτήσει και από πάνω, όπως κάνουν με τις μειώσεις στη φορολογία των διαφημιστικών εσόδων».

Read previous post:
ΘΕΜΑ: Όταν οι… μεγάλοι φαίνονται… μικροί

Δύο ποδοσφαιριστές ετοιμάζονται να πατήσουν το χορτάρι των γηπέδων της Ρωσίας, ενόψει του Μουντιάλ 2018, με τα ατομικά βραβεία, τις...

Close