Νομίζω ότι όλοι συμφωνούν ότι το παρελθόν έχει περάσει - Τζωρτζ Μπους

Δ. Βίτσας: Με προσπάθειες δικές μας αλλά και της Κομισιόν η κατάσταση στον Έβρο έχει εξομαλυνθεί

17 Μάιος, 2018

Οι αυξημένες ροές που παρατηρήθηκαν στον Έβρο το τελευταίο διάστημα καθώς κι οι δράσεις που πραγματοποιούνται για τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης που παραχώρησε στο Ρ/Σ «Αlpha 989» ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας.

«Με δικές μας προσπάθειες και της Κομισιόν, έχει εξομαλυνθεί ραγδαία η κατάσταση στον Έβρο. Χθες από τον Έβρο πέρασαν τρία άτομα. Το ένα θέμα είναι ότι υπήρχαν κάποιες εξελίξεις από την πλευρά της Τουρκίας, δηλαδή ότι ένα «καμπ» που υπήρχε στην Αδριανούπολη διαλύθηκε κι ένας κόσμος κατάφερε και πέρασε από την πλευρά της, 3600 άνθρωποι. Η Τουρκία ενδυνάμωσε την φύλαξη των συνόρων της έπειτα από συνεννοήσεις που κάναμε, και τηλεφωνικές αλλά και με παρουσία δικής μας ομάδας στην τουρκική πλευρά και την βοήθεια βέβαια της Κομισιόν. Δεν είναι σίγουρο ότι θα παραμείνει έτσι η κατάσταση. Την παρακολουθούμε πολύ στενά», επισήμανε ο κ. Βίτσας.

Ερωτηθείς ο υπουργός αν έχουμε διελεύσεις από τα τουρκο-βουλγαρικά σύνορα υποστήριξε ότι « έπειτα κι από συζήτηση που είχε με τον πρέσβη της Βουλγαρίας, οι ροές από εκεί είναι πάρα πολύ λίγες. Αυτό έχει να κάνει και με το γεγονός ότι τα σύνορα είναι πολύ μικρότερα, είναι βραχώδη και υπάρχει διαφορετική πολιτική από την μεριά της Βουλγαρίας».

Ακόμη, ο κ. Βίτσας τόνισε ότι «το καμπ στην Αδριανούπολη δεν υπάρχει πια. Υπάρχει η επιβεβαίωση από την ευρωπαϊκή κι από την τουρκική πλευρά για την κοινή δήλωση. Το βασικό είναι ότι η μεν ΕΕ διαθέτει χρήματα κι άλλα κομφόρ προς την Τουρκία ώστε η Τουρκία να διατηρήσει στο έδαφός της προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές και να βελτιώνει τη ζωή τους. Πρέπει να καταπολεμήσουμε τους διακινητές κι εμείς και η Τουρκία κι η Ευρώπη, με όλους τους δυνατούς νόμιμους τρόπους. Προσπαθούν να κατευθύνουν ροές προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα και τον Έβρο. Εμείς όμως έχουμε στο μυαλό μας και συνεργαζόμαστε με την ΕΕ και σε σχέση με τις εξελίξεις».

Στη συνέχεια ο υπουργός προσέθεσε ότι «Οι ροές είναι μικρότερες από τον Απρίλιο, ωστόσο αυτό που συζητάμε και με την τουρκική πλευρά είναι ότι οι διακινητές έχουν εστιάσει στην πλευρά της Λέσβου. Εκεί παρατηρείται ένας αριθμός καθημερινά, ανάμεσα στα 70 με 100 άτομα, γεγονός που δυσκολεύει τις προσπάθειες αποσυμπίεσης που κάνουμε ειδικά στη Μόρια. Κι η δική μας ακτοφυλακή αλλά κυρίως η ακτοφυλακή της τουρκικής πλευράς πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της εκεί. Έχει βελτιωθεί η συνεργασία σε επίπεδο λιμενικού με την τουρκική ακτοφυλακή και στο επίπεδο της αλληλοειδοποίησης».

Όσον αφορά στην κατάσταση στη Μόρια, ο κ. Βίτσας ανέφερε ότι «είναι κατανοητό ότι οι κάτοικοι στην Μόρια έχουν ένα παραπάνω βάρος. Πρέπει να τους εξηγείς ακριβώς ό,τι γίνεται. Δηλαδή ότι αν καταρρεύσει η κοινή δήλωση Ευρώπης -Τουρκίας, τότε υπάρχει πιθανότητα να έχουμε φαινόμενα κοντινά ή υποπολλαπλάσια του 2015». Επιπλέον συμπλήρωσε: «Η δύσκολη λύση είναι να προχωρούν γρήγορα οι διαδικασίες, να έρχονται αυτοί που παίρνουν άσυλο στην ηπειρωτική χώρα και να υπάρχουν οι οικειοθελείς κι οι αναγκαστικές επιστροφές . Υπάρχει ένα σχέδιο για τους επόμενους τρεις μήνες, σταδιακά, να φεύγουν οι ευάλωτοι από τα νησιά».

 

Read previous post:
Αλ. Τσίπρας για συναντήσεις με Μέρκελ-Μακρόν: Βρισκόμαστε στην κοινή συνισταμένη τής επιτυχούς ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων

Πέρα από τη σημερινή συνάντηση του με τον Ζόραν Ζάεφ και την ευκαιρία που είχε για ανταλλαγή σκέψεων με πολλούς...

Close