Μία υγιής νοοτροπία είναι κολλητική, αλλά μην περιμένεις να την κολλήσεις από τους άλλους. Να είσαι εσύ ο φορέας - Τομ Στόπαρντ, 1937- Τσεχοβρετανός σεναριογράφος

Μπισκότα από φαγόπυρο πεντανόστιμα και χωρίς τύψεις

31 Αύγουστος, 2017

Ποιος είπε πως ένα γλυκό και πεντανόστιμο μπισκότο δε μπορεί να είναι άκρως υγιεινό;

Ένα «κανονικό» μπισκότο περιέχει άσπρο αλεύρι, μεγάλη ποσότητα λίπους και πολύ μεγάλη ποσότητα ζάχαρης. Τίποτε από αυτά δε βοηθά τον ανθρώπινο οργανισμό. Η δική μου εκδοχή κάνει το μπισκότο νόστιμο και πέρα για πέρα υγιεινό. Έτσι μπορείτε να απολαύσετε όχι ένα αλλά όσα θέλετε, χωρίς τύψεις.

Υλικά

Φαγόπυρο (αλευρι) 2 φλ.τσαγιού 

Σουσάμι 1 κουτ.σουπας

Μια βανίλια

Λιγο γαρίφαλο (μισό κουταλάκι γλυκού)

Chia 2 κουτ.σούπας

Γανόδερμα (σε σκόνη )2 κουτ.γλυκού

Λιναρόσπορο (σπασμένο )3 κουτ.σουπας 

2-3 σταγόνες υγρή στέβια (αναλογία με την ζαχαρη 1:4)

Λαδι καρυδας μια κουτάλια της σούπας 

Νερό μισό φλυτζάνι τσαγιού (μπορούμε να προσθέσουμε κι άλλο αν χρειαστεί μέχρι να έχουμε μια μαλακή μάζα)

Ταχίνι μια κουτ.σούπας

 

Στην πράξη

  1. Βάζω ολα τα  στερεα υλικά σε ενα βαθύ μπολ τα ανακατεύω με ενα κουτάλι και μετα προσθέτω τα υγρά.
  2. Κόβω δυο μεγάλα φύλλα απο αντικολλητικο χαρτί τα έχω έτοιμα δίπλα
  3. Με τα χέρια «ζυμώνω»την ζύμη μου μεχρι να ενωθούν ολα τα υλικά,την κανω μια μπάλα και την χωρίζω σε δυο μικρές μπάλες  για να βγουν τα μπισκοτα λεπτά σε πάχος
  4. Βαζω την μια μπάλα στην λαδόκολλα και τοποθετώ άλλο ένα φύλλο λαδόκολλας από πάνω και με έναν πλάστη ανοίγω ένα λεπτό τετράγωνο φύλλο από πάνω και το χαράζω στο σχήμα που θέλω να έχει το μπισκότο τρυπώντας με ένα πιρούνι την επιφάνεια της ζύμης για να φουσκώσει
  5. Το βάζω στο φούρνω για 10-15 λεπτά στους 160 βαθμούς μέχρι να πάρει χρώμα
  6. Επαναλαμβάνω για την υπόλοιπη ζύμη

Αυτό ήταν!!!

Το απολαμβάνουμε με ό,τι μας αρέσει. Στην φωτογραφία έχω προσθέσει ξηρούς καρπούς και μέλι. Νόστιμο, υγιεινό, χωρίς συντηρητικά για πρωϊνό ή σνακ οποιαδήποτε ώρα.
Φυλάξτε το σε κουτί που κλείνει αεροστεγώς και καταναλώστε σε 4-5 ημέρες.

Έλενα Βρέκου

Η Έλενα μαγειρεύει πολλά χρόνια, με στόχο την δημιουργία γευμάτων – σνακ και γλυκισμάτων με υπέροχες γεύσεις, θρεπτικά συστατικά και λίγες θερμίδες.

Η Έλενα κατέχει πιστοποιητικό στην «Επιστήμη της Μαγειρικής» από τo πανεπιστήμιο Harvard, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των θεωρητικών και πρακτικών εξετάσεων του σχετικού τμήματος, διάρκειας έξι μηνών.

Read previous post:
Εκρήξεις σε εργοστάσιο χημικών του πλημμυρισμένου Τέξας

Δύο εκρήξεις ακούστηκαν από το εργοστάσιο χημικών της Arkema στο Κρόσμπι του Τέξας, το οποίο επλήγη από την τροπική καταιγίδα...

Close