Το «ναι» και το «όχι», αν και είναι οι πιο σύντομες από όλες τις λέξεις, χρειάζεται να τις σκεφθεί κανείς πολύ προηγούμενος. Πυθαγόρας, 580-490 π.Χ. Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος

Αρνητικό κλίμα στην Ευρώπη, πιέσεις στο δολάριο, άνοδος του χρυσού.

17 Μάιος, 2017

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι κυριότεροι των ευρωπαϊκών δεικτών σε συνέχεια των ασιατικών συναλλαγών, με τη διάθεση των επενδυτών για ρίσκο να μειώνεται όσο οι εξελίξεις στην αμερικανική πολιτική σκηνή προκαλούν προβληματισμό εξαιτίας των απρόβλεπτων κινήσεων Trump. Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, η απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ να αποπέμψει τον επικεφαλής του FBI και να μοιραστεί ευαίσθητες πληροφορίες με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών, προκάλεσε την αντίδραση των επενδυτών, με πολλούς αναλυτές να αναμένουν ότι η  Κυβέρνηση των ΗΠΑ ενδεχομένως να συναντήσει σημαντικές δυσκολίες στην προώθηση των εξαγγελιών της.

Κατά την πρώτη ώρα των συνεδριάσεων, ο Stoxx 600 διαπραγματεύεται χαμηλότερα κατά 0.37% στις 394.46 μονάδες και ο Stoxx 50 καταγράφει πτώση 0.38%. Στους επιμέρους δείκτες, ο DAX διαπραγματεύεται στις 12.753,56 μονάδες χαμηλότερα κατά 0.41%, ο CAC 40 καταγράφει πτώση 0.44% στις 5.381,56 μονάδες και ο FTSE 100 καταγράφει ήπια άνοδο 0.03% στις 7.523,56 μονάδες, με τις μεταλλευτικές να διατηρούν κάπως την ισορροπία. Αρνητικά πρόσημα επικρατούν και στις αγορές της περιφέρειας.

Στην αγορά συναλλάγματος, ο δείκτης δολαρίου καταγράφει νέα πτώση κατά 0,13%, δεχόμενος πιέσεις τόσο από την αβεβαιότητα και τον προβληματισμό που επικρατεί στην αμερικανική πολιτική σκηνή όσο και από τα μακροοικονομικά δεδομένα των τελευταίων ημερών. Από την άλλη, το ευρώ διαπραγματεύεται στα 1.1094 δολάρια υψηλότερα κατά 0.08% έναντι του δολαρίου, στα υψηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο, ενώ και η στερλίνα καταγράφει σχετική άνοδο κατά 0.09% στα 1.2929 δολάρια, στον απόηχο των χθεσινών μακροοικονομικών ανακοινώσεων του δείκτη τιμών καταναλωτή.

Στην αγορά των εμπορευμάτων, το αργό τύπου Brent καταγράφει πτώση 0.68% στα 51.30$ το βαρέλι και το αργό τύπου WTI  βρίσκεται στα 48.27$ το βαρέλι χαμηλότερα κατά 0.82%. Η ανακοίνωση των αμερικανικών αποθεμάτων από πλευράς ΑΡΙ (American Petroleum Institute) λειτούργησε ανασχετικά στην άνοδο των προηγούμενων ημερών, καθώς τα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 882.000 βαρέλια την εβδομάδα που πέρασε. Οι μετέχοντες στο παιχνίδι της αγοράς αναμένουν την ανακοίνωση των αποθεμάτων από πλευράς ΕΙΑ (Energy Information Administration)  για να διαμορφώσουν την περαιτέρω στρατηγική τους. Τέλος ο χρυσός διαμορφώνεται στα 1242.58$ η ουγγιά γνωρίζοντας άνοδο 0.50%, επωφελούμενος από  την πτώση του δολαρίου και τον προβληματισμό γύρω από τις κινήσεις Trump.

Read previous post:
Β. Λεβέντης: Η Ένωση Κεντρώων θα ψηφίσει τη διάταξη για τη φορολογία των βουλευτών

«Η Ένωση Κεντρώων θα ψηφίσει το άρθρο που εξισώνει φορολογικά τους βουλευτές με όλους τους Έλληνες πολίτες» δήλωσε, με ανακοίνωσή...

Close