Είναι πιο εύκολο να είσαι ριζοσπάστης παρά μετριοπαθής - Sylvain Tesson

Απόρρητα Έγγραφα: ΗΠΑ & Ρωσία παρεμβαίνουν ανέκαθεν σε εκλογές (και στην Ελλάδα) – Παναγιώτου

11 Ιανουάριος, 2017

Οι δημοσιεύσεις και οι καταγγελίες πως η Ρωσία παρενέβη στην πρόσφατη εκλογική διαδικασία των ΗΠΑ με στόχο τον επηρεασμό της συνεχίζονται με απτόητο ρυθμό και γίνονται με έναν τρόπο που συνάδει με ένα γεγονός που υποτίθεται πως θα έπρεπε να προκαλεί σοκ. Στην πραγματικότητα, όμως, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία ανέκαθεν παρεμβαίνουν στις εκλογικές διαδικασίες τόσο μεταξύ τους όσο και σε πολλών άλλων χωρών.

Σχετική μεταδιδακτορική έρευνα του Dov H. Levin του πανεπιστημίου Carnegie Mellon των ΗΠΑ, η οποία στηρίχτηκε κατ’ εξοχήν σε αποχαρακτηρισμένα απόρρητα έγγραφα, δημιούργησε μία βάση δεδομένων με τις παρεμβάσεις ΗΠΑ και Ρωσίας στις κυβερνητικές εκλογές διαφόρων χωρών.

Για τη δημιουργία της βάσης, μεταξύ άλλων, χρησιμοποιήθηκαν:

 1. Αποχαρακτηρισμένα πρώην απόρρητα έγγραφα της CIA
 2. Το αρχείο του πρώην πράκτορα της KGB Vasil Mitrokhin
 3. Μαρτυρίες από πράκτορες εμπλεκόμενους μυστικές αμερικανικές επιχειρήσεις
 4. Ακαδημαϊκές έρευνες για μυστικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ
 5. Βιογραφίες πρώην πρακτόρων των ΗΠΑ
 6. Έγγραφα της γραφείου του Ιστορικού του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ

Ως «παρεμβάσεις» στην έρευνα, μεταξύ άλλων, εννοούνται: 

 • Παροχή των κονδυλίων εκστρατείας για την ευνοούμενη πλευρά
  είτε άμεσα (στα ταμεία υποψήφιο / κόμμα) ή
  έμμεσα
 • Δημόσιες και συγκεκριμένες απειλές ή υποσχέσεις από ένα
  επίσημο αντιπρόσωπο της χώρας που παρεμβαίνει
 • Διάδοση σκανδάλων / παραπληροφόρηση (αρνητική ή θετική) για τους αντίπαλους υποψηφίους

(Σημείωση: Οι παρεμβάσεις που αφορούν σε μυστικούς σχεδιασμούς με σκοπό τη δημιουργία πραξικοπημάτων ή ανατροπής δικτατόρων, προσμετρώνται σε διαφορετική κατηγορία στη συγκεκριμένη βάση και είναι ουκ ολίγες).

Με βάση τη συγκεκριμένη έρευνα, μεταξύ  1946 – 2000 οι καταγεγραμμένες παρεμβάσεις σε κυβερνητικές εκλογές έλαβαν χώρα σε κάθε ήπειρο και σε πολλά κράτη. Οι αμερικανικές παρεμβάσεις ήταν περισσότερες από 80 σε 46 χώρες και οι ρωσικές 36, σχεδόν οι μισές, σε περίπου 20 χώρες. Παρεμβάσεις των ΗΠΑ έγιναν σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Παρεμβάσεις, βέβαια, έγιναν και μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων, με μία από τις πλέον χαρακτηριστικές αυτής των ΗΠΑ υπέρ του Μπόρις Γέλτσιν, όπου μία ομάδα Αμερικανών ειδικών στη χάραξη πολιτικής στρατηγικής παραδέχθηκε ότι συμβούλευσε μυστικά τον Ρώσο πρόεδρο.

Αν και η σχετική έρευνα σταματά στο 2000 υπάρχει πληθώρα ενδείξεων πως οι παρεμβάσεις στις κυβερνητικές εκλογές συνεχίζονται μέχρι σήμερα και μάλιστα με αυξανόμενο ρυθμό και με νέα εργαλεία. Το πιο πρόσφατο, πιθανό, παράδειγμα είναι αυτό της ρωσικής εμπλοκής στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2016. Νωρίτερα, ενδείξεις παρεμβάσεων υπήρξαν στις εκλογές της Γαλλίας, της Ιταλίας αλλά και της Ελλάδας.

Εν κατακλείδι, δεν υπάρχει καμία έκπληξη σχετικά με μία ενδεχόμενη ρωσική ή αμερικανική παρέμβαση στις κυβερνητικές εκλογές ο ένας του άλλου ή σε εκλογές άλλων κρατών. Οι λόγοι που αυτή τη φορά μία ενδεχόμενη παρέμβαση προβλήθηκε σε τόσο μεγάλο βαθμό από τους Δημοκρατικούς είναι πολιτικοί, όπως είναι και οι λόγοι που ο Ντόναλντ Τραμπ τόσο πεισματικά αρνήθηκε, τουλάχιστον αρχικά, την όποια παρέμβαση των Ρώσων.

Στην πράξη οι παρεμβάσεις είναι συνηθισμένες αν όχι δεδομένες.

 

 

 

Read previous post:
Δεν ανησυχεί για τη διάσωση της Monte dei Paschi η SRB

Η επικεφαλής της αρμόδιας εποπτικής αρχής για τις τράπεζες της ευρωζώνης δήλωσε πως δεν ανησυχεί για το πώς εφαρμόστηκαν οι...

Close