Υπήρξε υπερβολικά συχνά, υπερβολικά εύκολα για κυβερνήτες και κυβερνήσεις να παρασύρουν τους ανθρώπους σε πόλεμο. Lester B. Pearson 1897-1972. Καναδός συγγραφέας & διπλωμάτης

Αποκλειστικό Παναγιώτου: Η Τουρκία σε ύφεση, βουτιά ΑΕΠ, στον τοίχο ο Ερντογάν

13 Δεκέμβριος, 2016

Αν και κανένας δεν έχει μιλήσει ακόμη γι’ αυτό, όλα τα στοιχεία φανερώνουν πως η Τουρκία μπήκε επισήμως σε ύφεση, με το ΑΕΠ της να βουλιάζει κατά 1,8%, ποσοστό υψηλότερο από την κρίση του 2009 και το δεύτερο υψηλότερο από την κρίση του 2001. Είναι η πρώτη φορά σε δύο, περίπου, δεκαετίες που η Τουρκία περνά σε ύφεση για αμιγώς εσωτερικούς λόγους, χωρίς να έχει επηρεαστεί αρνητικά από μία παγκόσμια συρρίκνωση του ΑΕΠ ή μία διεθνή κρίση. Πράγματι, τόσο το 2009 όσο και το 2001 ήταν χρονιές διεθνούς ύφεσης και κρίσης, κάτι που σε καμία περίπτωση δε μπορεί να υποστηρίξει κανείς για το 2016.

 

Πολιτική αστάθεια
Η πολιτική αστάθεια έχει χτυπήσει κόκκινο μετά το πραξικόπημα του καλοκαιριού, το οποίο ο Ταγίπ Ερντογάν εκμεταλλεύεται προκειμένου να καταστείλει τη δημοκρατία και να γίνει ο απόλυτος άρχοντας της Τουρκίας. Επιπλέον, η επιθετικότητα του έναντι των Κούρδων πολιτικών, έχει μετατρέψει τις επιθέσεις από Κούρδους εξτρεμιστές σε καθημερινότητα. Και αν αυτό δεν ήταν αρκετό, οι τρομοκρατικές επιθέσεις από ισλαμιστές είναι συχνές και αποτελούν μία συνεχή απειλή, ενώ και ο τεράστιος αριθμός προσφύγων έχει τη δική του επιρροή στην πολιτική αποσταθεροποίηση της χώρας.

Νομισματική αστάθεια – Κατάρρευση λίρας
Η σταθερότητα του νομίσματος ενός κράτους είναι απολύτως απαραίτητη για να μπορέσει να λειτουργήσει η οικονομία. Η ελεύθερη πτώση της λίρας έχει αναταράξει αυτήν τη σταθερότητα όσο ποτέ άλλοτε τα τελευταία είκοσι χρόνια προκαλώντας ένα ντόμινο προβλημάτων:

  • αδυναμία σχεδιασμού οικονομικής στρατηγικής
  • αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης του ιδιωτικού και κρατικού εξωτερικού χρέους
  • αύξηση του κρατικού και ιδιωτικού ελλείμματος σε δολάρια
  • εκτίναξη του πληθωρισμού
  • συρρίκνωση της οικονομίας
  • προοπτική αύξησης των επιτοκίων και περαιτέρω ενίσχυσης του κύκλου πίεσης στην οικονομία
  • πίεση στις τράπεζες

Ύφεση
Το γεγονός πως το ΑΕΠ της Τουρκίας πέρασε θεαματικά κάτω από το μηδέν, στο -1,8%, δηλώνοντας συρρίκνωση της οικονομίας, είναι το τέλος του πρώτου μέρους ενός έργου που θέλει το τουρκικό ΑΕΠ να βουλιάζει με θεαματικούς ρυθμούς από τις αρχές του 2016. Μελετώντας τα σχετικά δεδομένα για το ΑΕΠ τριμήνων διαπιστώνουμε πως αυτό κατέρρευσε από το +7,4% στο κλείσιμο του 2015, στο 4,5% πριν το πραξικόπημα του 2016 και στο -1,8% στο προηγούμενο τρίμηνο.

Οικονομικοπολιτικές και γεωστρατηγικές προεκτάσεις
Τα παραπάνω μπορούν να δώσουν μόνο μία «γεύση» των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Τουρκία και των προεκτάσεων / συνεπειών που αυτά μπορούν να έχουν για την ίδια και άλλες χώρες. Σε επόμενα άρθρα θα συνεχίσω και θα ολοκληρώσω το αφιέρωμα σε μία «Τουρκία σε Κρίση» και σε τί αυτό συνεπάγεται για την ίδια. για την Ευρώπη και φυσικά για την Ελλάδα.

 

Read previous post:
Σε θετικό έδαφος οι ευρωαγορές, σταθεροποιητικά το πετρέλαιο.

Σε ανοδικό έδαφος κινείται η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών δεικτών, με τους επενδυτές να αφομοιώνουν τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία της...

Close