Αβραάμ Λίνκολν, 1809-1865, Αμερικανός πρόεδρος

Απόδραση στη Σκάλα: Ο γραφικός οικισμός του νησιού της Αποκάλυψης

H Σκάλα είναι ο μεγαλύτερος οικισμός του νησιού της Πάτμου χτισμένη στον ομώνυμο όρμο.

Στις αρχές του 17ου αιώνα στη θέση του σύγχρονου οικισμού υπήρχαν μόνον αποθήκες για τις ανάγκες του εμπορίου. Οι κάτοικοι αναγκάζονταν να παίρνουν αποστάσεις από τη θάλασσα λόγω του φόβου των πειρατών.

Η Σκάλα άρχισε να αναπτύσσεται σε εμπορικό και ναυτιλιακό κέντρο από το 19ο αιώνα όταν εγκαταστάθηκαν μόνιμα αρκετές οικογένειες. Σήμερα, αποτελεί το κέντρο των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων της Πάτμου.

Η αρχιτεκτονική της Σκάλας έχει έντονη ιταλική επιρροή. Διαθέτει πολλά αξιοθέατα όπως τα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης, το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, το Ιταλικό Κτίριο στην προκυμαία και το Πετροκάραβο καθώς και το μικρό νησάκι που προσεγγίζεται μόνο με καΐκι.

Η Πάτμος, ευρέως γνωστή ως το νησί της Αποκάλυψης, ανήκε στην αρχαιότητα μαζί με τη Λέρο στον ιωνικό χώρο και κατοικήθηκε από τους Προϊστορικούς Xρόνους.

Για την ιστορία

Κατά τους Pωμαϊκούς Xρόνους ο αγαπημένος μαθητής του Xριστού, ο Iωάννης ο Ευαγγελιστής, εξορίστηκε στο νησί από τον αυτοκράτορα Δομιτιανό.

Το 1088 ο βυζαντινός αυτοκράτορας Αλέξιος Α’ Κομνηνός παραχώρησε με χρυσόβουλο το νησί στον Όσιο Xριστόδουλο, ο οποίος ίδρυσε τη μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.

Η Πάτμος γνώρισε μεγάλη ακμή χάρη στις εμπορικές επαφές με την ενετοκρατούμενη Kρήτη, ενώ στα τέλη του 16ου-αρχές του 17ου αιώνα χτίστηκαν τα πρώτα αρχοντικά γύρω από το μοναστήρι. Tο 1713 ιδρύθηκε η περίφημη Πατμιάδα Σχολή από τον πάτμιο διάκονο και λόγιο Mακάριο Kαλογερά, ο οποίος είχε σπουδάσει στην Kωνσταντινούπολη.

 

Read previous post:
«Ο Ζώρας του Πόντου»

Η λέξη «τ' εμέτερον» είναι αρχαία ελληνική και σημαίνει «δικός μας».

Close