Το ερώτημα αν οι μηχανές μπορούν να σκέφτονται έχει την ίδια σημασία με το ερώτημα αν τα υποβρύχια μπορούν να κολυμπούν. Edsger W. Dijsktra, 1930-2002, Ολλανδός προγραμματιστής

Αντιπαράθεση Πολάκη, Φωτήλα , αναφορικά με τις καταγγελίες της ΝΔ περί των αντιδραστήριων για τον  ιό HIV

15 Δεκέμβριος, 2017

«Στο κόμμα του κου Μητσοτάκη δεν μιλάνε για Siemens, κε Φωτήλα» αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, σε απάντησή του στον βουλευτή και τομεάρχη Υγείας της ΝΔ, Ιάσωνα Φωτήλα, ο οποίος κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2018 στη Βουλή, έκανε λόγο για «πραγματικό σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ», που αφορά αντιδραστήρια για τον ιό HIV/AIDS.

«Βγάλ’ τη σκούφια σου και βάρα μας, λέει ο θυμόσοφος λαός κε Φωτήλα» αναφέρεται στην ανακοίνωση του κ. Πολάκη και προστίθεται: «Κι επειδή το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, για μια ακόμη φορά θα παρατεθούν αδιάσειστα στοιχεία και θα αποδειχτεί ότι όσες φορές η Νέα Δημοκρατία και η μιντιακή διαπλοκή επιχειρούν να πλήξουν την κυβέρνηση με ψεύδη, στην ουσία πυροβολούν τα πόδια τους».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο κ. Πολάκης, «στις 15 Φεβρουαρίου 2012, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και προεδρίας κας Κρεμαστινού, το ΚΕΕΛΠΝΟ προκήρυξε διεθνή ανοικτό διαγωνισμό για την «προμήθεια αντιδραστηρίων μικροβιολογικών εξετάσεων για τον ποσοτικό προσδιορισμό του ιού HIV-AIDS με συνοδό εξοπλισμό» με κριτήριο κατακύρωσης «την πλέον συμφέρουσα προσφορά» και προϋπολογισθείσα δαπάνη 2.000.000 Euro ανά έτος + ΦΠΑ. (ΑΔΑ:ΒΟΖ2469ΗΜΛ-Υ7Γ). Ο διαγωνισμός προέβλεπε:

Διάρκεια σύμβασης: Ένα έτος με δυνατότητα ισόχρονης παράτασης. Και αφορούσε σε:

15.000 εξετάσεις ανίχνευσης ΗIV (μέτρηση ιικού φορτίου)/έτος

1.800 εξετάσεις ανίχνευσης αντοχής σε HIV-1 αντιρετροϊκά φάρμακα/έτος

Μίσθωση συνοδού εξοπλισμού συνολικά 60.000 Ευρώ για ένα έτος!

Όλες οι υποψήφιες εταιρείες προσέβαλλαν με διαδοχικές ενστάσεις τις άλλες υποψήφιες. Μία, μάλιστα, εξ αυτών διεκδίκησε τη δικαίωσή της έως τον Άρειο Πάγο. Αναπόφευκτα, η διαδικασία αξιολόγησης των ενστάσεων και το διάστημα μέχρις ότου τελεσιδικήσουν όλες οι προσφυγές αποδείχτηκαν ιδιαίτερα επίπονα και χρονοβόρα, ξεπερνώντας τα τρία χρόνια. Τα 3 αυτά χρόνια, κε Φωτήλα, δεν κυβερνούσε η παρούσα κυβέρνηση και υπουργοί Υγείας δεν ήταν ούτε ο κος Ξανθός, ούτε ο κος Πολάκης. Μήπως γνωρίζετε να απαντήσετε με ποια διαδικασία προμηθευόταν το ΚΕΕΛΠΝΟ αντιδραστήρια γι αυτό το διάστημα;;; Μήπως γνωρίζετε αν πληρώνονταν οι προμηθευτές;;;

Αντιλαμβανόμενοι τη δύσκολη θέση σας, θα απαντήσουμε εμείς. Το ΚΕΕΛΠΝΟ τα έτη αυτά προμηθευόταν αντιδραστήρια από όλες τις προμηθεύτριες εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η SIEMENS. Όμως, επειδή το ΚΕΕΛΠΝΟ αδυνατούσε να αποζημιώσει τις προμηθεύτριες εταιρείες, εκείνες καθυστερούσαν να εκτελέσουν τις παραγγελίες και να παραδίδουν αντιδραστήρια στα Κέντρα Αναφοράς AIDS. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι τα χρέη προς τις προμηθεύτριες εταιρείες τον Ιανουάριο του 2015 ανέρχονταν σε 5.654.978 Euro. Πιο αναλυτικά:

ΑΝΤΙΣΕΛ – 1.415.828 Euro

SIEMENS – 931.803 Euro

SAFEBLOOD – BIOANALYTICA 3.307.347 Euro

Έτσι, στη συνεδρίαση της 9η Ιουνίου 2015, το ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ αποφασίζει την ακύρωση του παραπάνω διαγωνισμού δεδομένου ότι τα οικονομικά δεδομένα, συνεπεία και της οικονομικής κρίσης που διέρχετο η χώρα εν μέσω μνημονίων, είχαν αλλάξει και, επομένως, τα οικονομικά κριτήρια του διαγωνισμού είχαν καταστεί πλέον ανεφάρμοστα μετά την πάροδο τριών ετών από τη διακήρυξή του. Άλλωστε, σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης (άρθρο 4.1), οι προσφερόμενες τιμές των εταιρειών θα τις δέσμευαν μόλις για 180 ημέρες (έστω κι αν προβλεπόταν μια παράταση) από την επομένη του διαγωνισμού, συνεπώς τα τρία χρόνια ξεπερνούσαν κάθε αναμενόμενο όριο.

Επισημαίνεται ότι ο διαγωνισμός δεν είχε προχωρήσει στο άνοιγμα των οικονομικών προσφορών και επομένως «ουδεμία σκοπιμότητα υπήρχε υπέρ ή εις βάρος κάποιας εταιρείας με την ακύρωση του διαγωνισμού. Επίσης, η ακύρωση του διαγωνισμού ήταν επιβεβλημένη γιατί δεν τηρούνταν πλέον οι προσφερόμενες τεχνικές προδιαγραφές. Με τα παραπάνω δεδομένα του διαγωνισμού, σε συνδυασμό με τη μείωση των οικονομικών δυνατοτήτων του Οργανισμού μεταξύ των ετών 2012 και 2015 λόγω κρίσεως, η κα Πανοτοπούλου απολύτως ορθώς εκτίμησε και το Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ αποφάσισε την ακύρωση του διαγωνισμού τον Ιούνιο του 2015. Υπενθυμίζεται δε, ότι πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ εκείνη την περίοδο ήταν ο κος Γιαννόπουλος, για την απομάκρυνση του οποίου η Νέα Δημοκρατία είχε αντιδράσει στη Βουλή».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται, επίσης, ότι η παραπάνω διαδικασία προμήθειας από όλες τις εταιρείες σταμάτησε το καλοκαίρι του 2016, ενώ στη συνέχεια συνάφθηκαν προγραμματικές συμφωνίες μεταξύ του ΚΕΕΛΠΝΟ και των Κέντρων Αναφοράς AIDS, οι οποίες προβλέπουν ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ θα προμηθεύεται από αυτά τα αποτελέσματα των εξετάσεων, ενώ τα αντιδραστήρια θα τα προμηθεύονται τα Κέντρα Αναφοράς. Σημειώνεται επίσης, ότι στο μεσοδιάστημα με απόφαση του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ στις 02/11/2016, αποπληρώθηκαν προς τις τρεις προμηθεύτριες εταιρείες ληξιπρόθεσμα χρέη συνολικού ύψους 3.341.489 Euro, ενώ μέχρι σήμερα έχουν εξοφληθεί τα χρέη σχεδόν στο σύνολό τους.

«Πέρσι, λοιπόν, που τα χρέη που άφησε η κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ, καθιστούσαν προβληματική την προμήθεια αντιδραστηρίων, η κριτική ήταν «γιατί δεν υπάρχουν αντιδραστήρια». Φέτος που αποπληρώθηκαν τα χρέη και η προμήθεια αντιδραστηρίων δεν γίνεται από το ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά πέρασε στην ευθύνη των Κέντρων Αναφοράς AIDS, η λάσπη αφορά σε διαπλοκή Ξανθού – Πολάκη με τη Siemens» αναφέρεται στην ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, ο οποίος καταλήγει: «Η ντροπή αλλά και η γκάφα όλη δική σας, να επιβεβαιώνετε αυτά που καταγγέλλουμε και πραγματικά έγιναν επί προηγούμενων κυβερνήσεων, παρουσιάζοντάς τα ως πεπραγμένα της σημερινής κυβέρνησης. Μάλλον τα «πουλάκια» που σας τα κελαηδάνε είναι φάλτσα».

Απάντηση Ιάσωνα Φωτήλα

«Δύο μέρες μετά την καταγγελία μου για την έλλειψη αντιδραστηρίων για την ανίχνευση του ιού HIV/AIDS και την αγορά μέσω έμμεσης «απευθείας ανάθεσης» από την SIEMENS σχετικών, το υπουργείο Υγείας εδέησε να απαντήσει επί της ουσίας, δικαιώνοντάς με απολύτως για όσα παράνομα πράττει τα τελευταία χρόνια το ΚΕΕΛΠΝΟ», σχολιάζει ο αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ Ιάσωνας Φωτήλας, απαντώντας στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «το Υπουργείο Υγείας παραδέχεται ότι το 2012 είχε προκηρυχθεί ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός, ο οποίος μάλιστα είχε φθάσει στα τέλη του 2014 στο πιο ώριμο σημείο να τελεσιδικήσουν οι προσφυγές που είχαν κάνει οι εταιρείες, και αποδεικνύει την απόλυτη τήρηση της νομιμότητας! Ένας καθόλα διαφανής δημόσιος διαγωνισμός που έγινε στο ΚΕΕΛΠΝΟ και τον ματαίωσαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με εισήγηση της κυρίας Φλαμπουράρη, μέλους του ΔΣ μέχρι σήμερα και επί τότε προεδρίας του κ. Γιαννόπουλου (επιλογή των κ. Καμμένου και Κουρουμπλή τότε!). Το Υπουργείο, επίσης, παραδέχεται πως από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει προκηρυχτεί κανένας νέος διαγωνισμός, όπως τους επιτάσσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους».

Αναφέρει ότι «τα τρία χρόνια 2012-2015 το υπουργείο παραδέχεται ότι οι προμήθειες γίνονταν από όλες τις εταιρείες. Το 2016 γίνονταν μόνο από τη SIEMENS. Το ΚΕΕΛΠΝΟ, όμως, έχει μπει από το Δεκέμβριο του 2015 στο δημόσιο λογιστικό. Αυτό σημαίνει ότι απαγορεύεται να προχωρεί πια σε απευθείας αναθέσεις έργου. Το αντίθετο όμως κάνει ακόμα. Κάνει δηλαδή έμμεσα «απευθείας ανάθεση» το 2016 και μάλιστα στη SIEMENS! Πάνω από 400.000 ευρώ «χορηγία» μόνο για ένα έτος στην εταιρεία λέει το Υπουργείο ότι πλήρωσαν στη SIEMENS οι κ.κ Ξανθός και Πολάκης! Θαυμάστε ηθικό πλεονέκτημα».

Ο κ. Φωτήλας προσθέτει ότι το Υπουργείο στην απάντησή του ρίχνει το μπαλάκι των ευθυνών στα Κέντρα Αναφοράς για τις εξετάσεις για το AIDS, κάνοντας λόγο για σοβαρές ελλείψεις σε αντιδραστήρια που συμβαίνουν «για πρώτη φορά και είναι αποκλειστική ευθύνη των Υπουργών Υγείας κ.κ. Ξανθού και Πολάκη».

«Τους πιάσαμε δηλαδή με τη γίδα στην πλάτη να κάνουν απευθείας αναθέσεις στη SIEMENS πάνω από 400.000 ευρώ ανά χρόνο και να παρανομούν χωρίς ανοιχτούς διαγωνισμούς και αυτοί έχουν το θράσος να μας μιλάνε! Είμαστε μόνο στην αρχή και ξαναλέω ότι η δικαιοσύνη έχει πολλή δουλειά μπροστά της», καταλήγει ο κ. Φωτήλας.

 

Read previous post:
Τους κρατούσαν παράνομα και ζητούσαν χρήματα για τους απελευθερώσουν

Σπείρα κρατούσε παράνομα αλλοδαπούς σε διαμερίσματα στη Θεσσαλονίκη και ζητούσε χρήματα για να τους απελευθερώσει.

Close