Στη Γαλλία, αφήνουν ήσυχο αυτόν που άναψε τη φωτιά και κυνηγούν αυτόν που σήμανε συναγερμό. Nicolas Chamfort, 1740-1794, Γάλλος συγγραφέας

Άμεση ανάλυση: Τα σενάρια σύνθεσης γερμανικής κυβέρνησης και η Ελλάδα

24 Σεπτέμβριος, 2017

Την πρώτη θέση καταλαμβάνει στις γερμανικές εκλογές το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) της Ανγκελα Μέρκελ με ποσοστό 32,7%, το χαμηλότερο στα τελευταία 70 χρόνια.

Δεύτεροι οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με 20,2% και τρίτο το ακροδεξιό κόμμα η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) που για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από 50 χρόνια κατάφερε να εισέλθει στη Γερμανική Βουλή συγκεντρώνοντας το 13,4% των ψήφων σύμφωνα με τα exit polls.

Ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι (FDP) – οι οποίοι επιστρέφουν στη Bundestag – με ποσοστό 10,5%, οι Πράσινοι (Die Grünen) με 8,9% και η Αριστερά (Die Linke) με 9,4%.

Η πρώτη αντίδραση του κ.Σουλτς ήταν να μιλήσει για βαριά ήττα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα συμμετέχει σε συνασπισμό καθώς «μάχη κατά του AfD» σημαίνει ότι οι Σοσιαλδημοκράτες πρέπει να μείνουν στην αντιπολίτευση.

Αν το κόμμα του κ. Σουλτς βρεθεί ξανά στην εξουσία τότε η βασική αντιπολίτευση θα διεξάγεται από το ακροδεξιό κόμμα  AFD γεγονός που θα το ενισχύσει περαιτέρω συρρικνώνοντας αντίστοιχα το SPD. Γι’ αυτό και η μόνη περίπτωση υποχώρησης του AFD για συνεργασία με το CDU/CSU) είναι αν τους παραχωρηθεί πολύ αναβαθμισμένος ρόλος στην κυβέρνηση, κάτι που θα είναι επώδυνο για ην Α. Μέρκελ.

Εάν αποκλειστεί το ενδεχόμενο συνέχισης του μεγάλου συνασπισμού η επόμενη επιλογή είναι να διερευνηθούν οι δυνατότητες για τον σχηματισμό συνασπισμού «Τζαμάικα», μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών, Φιλελεύθερων (FDP) και Πρασίνων. Aνοικτός σε συνομιλίες με τους συντηρητικούς της Μέρκελ δηλώνει ο ηγέτης του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ ο οποίος μάλιστα επιθυμεί το υπουργείο Οικονομικών.

Ένα τέτοιο σενάριο, που αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη επιλογή, είναι οριακά αρνητικό για την ελληνική κυβέρνηση αλλά αντιμετωπίσιμο.

Ωστόσο, η συγκρότηση μιας κυβέρνησης Χριστιανοδημοκρατών και Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για απομείωση του χρέους.

Πρόωρες εκλογές;
Οι πρόωρες εκλογές στη Γερμανία είναι σπάνιες και ένα τέτοιο σενάριο έχει μικρές πιθανότητες αλλά και δε μπορεί να αποκλειστεί. Αυτό αν αποτύχουν τόσο η πρσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης μεγάλου συναπισμού όσο και η «Τζαμάικα».

Είναι ένα σενάριο που όλοι φοβούνται και απεύχονται εκρός από την ακροδεξιά καθώς σε μία τέτοια περίπτωση είναι πιθανό ότι θα βρεθεί ακόμη πιο ενισχυμένη.

Συμπερασματικά
Συμπερασματικά τα δύο κύρια και πιθανόν μοναδικά ρεαλιστικά σενάρια είναι αυτό του μεγάλου συναπισμού και της «Τζαμάικα». Μάλιστα με τα ποσοστά που φαίνεται να λαμβάνει το κόμμα της Α, Μέρκελ το μόνο βιώσιμο σενάριο προς το παρόν είναι το πρώτο δηλαδή η συνέχιση αυτού που ισχύει και τώρα.

Κάτι τέτοιο θα ήταν θετικό για την Ελλάδα, αλλά δε θα ακύρωνε τις αρνητικές συνέπειες από την άνοδο μη φιλικών προς μία αποφασιστική λύση για το ελληνικό χρέος κομμάτων.

 

Read previous post:
Συντριβή για Παπαδόπουλο

Η Λεβερκούζεν επικράτησε εύκολα εντός έδρας με 3-0 του Αμβούργου στην αναμέτρηση με την οποία ολοκληρώθηκε η 6η αγωνιστική του...

Close