Η εθνική απομόνωση εκτρέφει την εθνική νεύρωση. Hubert Humphrey, 1911-1978, Αμερικανός πολιτικός αντιπρόεδρος ΗΠΑ

Αύξηση επιτοκίων της FED, αναδυόμενες αγορές, αστάθεια & Αγγλία

Μία αύξηση των επιτοκίων της FED για πρώτη φορά στα τελευταία δέκα χρόνια, θα προκαλέσει αύξηση της αστάθειας στη ροή κεφαλαίων μέσα και έξω από τις αναδυόμενες αγορές. Οι αναδυόμενες αγορές είναι ευαίσθητες στις διακυμάνσεις του δολαρίου και η αστάθεια στο αμερικανικό νόμισμα ή ακόμη χειρότερα μία σταθερή ανοδική του πορεία θα πρέπει να λειτουργήσουν, συνολικά, αρνητικά γι’ αυτές.

Γενικότερα, οι ροές κεφαλαίων έχουν επιδείξει ιδιαίτερη ευαισθησία στις αποκλίσεις στις νομισματικές πολιτικές και αν αυτό συνεχιστεί και επιβεβαιωθεί τότε μία αύξηση των επιτοκίων από τη FED θα πρέπει οδηγήσει και σε αύξηση της αστάθειας στις κεφαλαιακές ροές και το πιθανότερο είναι πως κάτι τέτοιο θα μεταφραστεί σε αύξηση του κόστους αντιστάθμισης από πτώση των μετοχών και τελικά σε αύξηση της αστάθειας.

Ο συνδυασμός των παραπάνω αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά το χρηματιστήριο στην Αγγλία μέσω της οδού των τραπεζικών μετοχών. Αυτό γιατί οι αγγλικές τράπεζες έχουν ιδιαίτερη μεγάλη έκθεση στις αναδυόμενες αγορές και το Χονγκ Κονγκ, η οποία ανέρχεται στο 340% του λεγόμενου Tier 1 κοινού μετοχικού κεφαλαίου, που θεωρείται το ασφαλέστερο κεφάλαιο των τραπεζών.

Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που η Τράπεζα της Αγγλίας σε σημείωμα της την περασμένη εβδομάδα ενημέρωσε ότι είναι πιθανό να ζητήσει από τις τράπεζες να δημιουργήσουν ένα νέο τείχος προστασίας για να μπορούν να αντέξουν στους πιθανούς κραδασμούς μέσα σε ένα περιβάλλον αυξητικών αμερικανικών επιτοκίων.

Read previous post:
Eurobank: Επέκταση συμφωνίας με ΕIF για ευνοϊκά δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Συμφωνία επέκτασης της συνεργασίας της με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) υπέγραψε η Eurobank στο πλαίσιο του -προγράμματος Jeremie για...

Close