Το να έχεις ένα σύστημα, περιορίζει τον ορίζοντά σου. Το να μην έχεις είναι αδύνατο. Το καλύτερο είναι να έχεις πολλά. Reymond Queneau, 1903-1976, Γάλλος συγγραφέας.

Αυτοσυγκράτηση στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, ενίσχυση του ευρώ, κέρδη για το πετρέλαιο.

16 Μάιος, 2017

Μεικτές διαθέσεις επικρατούν κατά τις πρώτες συναλλακτικές πράξεις στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, σε συνέχεια των συναλλαγών στα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ το πετρέλαιο συνεχίζει την ανοδική του πορεία και το δολάριο δέχεται πιέσεις. Να σημειωθεί ότι κατά τις χθεσινές συνεδριάσεις στη Wall Street ο S&P500 και ο Nasdaq οδηγήθηκαν σε νέα υψηλά «απολαμβάνοντας» τη στήριξη από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, με τον υφέρποντα προβληματισμό σε σχέση με την πολιτική πραγματικότητα να μετριάζει την επενδυτική διάθεση κατά τις σημερινές συναλλαγές.

Κατά το πρώτο ημίωρο των συνεδριάσεων, διαφαίνεται έντονα η προσπάθεια των κυριότερων ευρωπαϊκών δεικτών να ανακάμψουν στην περιοχή των κερδών, μετά το αρνητικό ξεκίνημα. Έτσι, ο Stoxx 600 βρίσκεται στις 395.35 μονάδες χαμηλότερα κατά 0.16% και ο Stoxx 50 καταγράφει ήπια κέρδη της τάξης του 0.03%, εν αναμονή σημαντικών μακροοικονομικών ανακοινώσεων σχετικά με την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους και εταιρικών αποτελεσμάτων.  Παράλληλα, ο DAX διαπραγματεύεται στις 12.828,79 μονάδες υψηλότερα κατά 0.17%, ο FTSE 100 καταγράφει άνοδο 0.31% στις 7.447.50 μονάδες και ο CAC 40 κινείται πτωτικά κατά 0.31% στις 5.398,23 μονάδες. Ηπίως αρνητικά πρόσημα επικρατούν και στις αγορές της περιφέρειας.

Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο συνεχίζει την πτωτική του πορεία – όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα του Bloomberg-μετά την αναταραχή που προκλήθηκε στην αμερικανική πολιτική σκηνή στον απόηχο της είδησης ότι ο Donald Trump αποκάλυψε πληροφορίες υψηλής διαβάθμισης στον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών. Επίσης, τα μακροοικονομικά δεδομένα των τελευταίων ημερών δεν συμβάλουν στη στήριξη του δολαρίου, καθώς μετά τα δυσάρεστα νέα για τον δείκτη τιμών καταναλωτή και τις λιανικές πωλήσεις ήρθε η χθεσινή ανακοίνωση του δείκτη μεταποίησης της New York FED  να συμβάλει στον γενικότερο προβληματισμό.

Αντίθετα, το ευρώ διαπραγματεύεται στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου εξαμήνου, με τη ζήτηση για το ευρωπαϊκό νόμισμα να αυξάνεται στον απόηχο της εκλογής Macron στη γαλλική Προεδρεία, με τους κινδύνους διάσπασης της Ευρωζώνης να απομακρύνονται. Αυτήν την ώρα, ο δείκτης δολαρίου διαπραγματεύεται χαμηλότερα κατά 0.36%, το ευρώ ισχυροποιείται έναντι του δολαρίου κατά 0.49% στα 1.1030 δολάρια και η στερλίνα καταγράφει κέρδη 0.28% στα 1.2931 δολάρια.

Στην αγορά των εμπορευμάτων, το πετρέλαιο συνεχίζει την ανοδική του πορεία, με το αργό τύπου Brent υψηλότερα κατά 0.64% στα 52.15$ το βαρέλι και το αργό τύπου WTI υψηλότερα κατά 0.55% στα 49.12$ το βαρέλι, με τις μεγάλες δυνάμεις του ΟΠΕΚ- Ρωσία και Σαουδική Αραβία- να τίθενται υπέρ της επέκτασης των περικοπών στην παραγωγή του αργού. Τέλος ο χρυσός καταγραφεί σημαντικά κέρδη της τάξης του 0.37% στα 1.234,52 $ η ουγγιά, επωφελούμενος κατά κύριο λόγο από την πτώση του δολαρίου.

Read previous post:
DW: Κουρτς – η τελευταία ελπίδα του Λαϊκού Κόμματος

Το Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) της Αυστρίας τα παίζει όλα για όλα, ποντάροντας στο πρόσωπο του νεαρού Ζεμπάστιαν Κουρτς. Η επιτυχία...

Close