Οι εταιρείες ανησυχούν υπερβολικά για το κόστος να κάνουν κάτι. Αυτό που πρέπει να τους ανησυχεί είναι το κόστος να μην κάνουν - Philip Kotler

Αυτές είναι οι 10 ευρωπαϊκές χώρες με τους λιγότερους επισκέπτες

Η ευρωπαϊκή ήπειρος αποτελεί έναν από τους πιο «καυτούς» προορισμούς για τουρίστες από όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Πόλεις όπως το Παρίσι, το Λονδίνο και η Βαρκελώνη δέχονται κάθε χρόνο δεκάδες εκατομμύρια επισκέπτες, ενώ και πολλά μέρη στη χώρα μας δεν πάνε πίσω.

Υπάρχουν όμως και χώρες τις οποίες το τουριστικό κοινό μοιάζει να παραβλέπει. βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των πιο δημοφιλών πόλεων του κόσμου. Παρακάτω ακολουθεί ένας κατάλογος 10 ευρωπαϊκών χωρών που στο σύνολό τους δεν δέχονται ούτε 10 εκατομμύρια τουρίστες το χρόνο. Καταρτίστηκε με βάση στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας σχετικά με τις διεθνείς αφίξεις και αφορά μόνον όσους επισκέπτες επέλεξαν να κάνουν μία τουλάχιστον διανυκτέρευση στο εκάστοτε μέρος. Να σημειωθεί ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν συμπεριλαβμάνεται στα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

10. Λουξεμβούργο: 905.000 επισκέπτες ετησίως

Το μικρό κράτος μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας, γνωστό για τον τεράστιο πλούτο του, μπορεί να μη διαθέτει σχεδόν τίποτα από νυχτερινή ζωή και συναρμαστικές εμπειρίες, ωστόσο οι πιο φιλήσυχοι μπορούν να απολαύσουν τα όμορφα τοπία του και τα εξαιρετικά κρασιά του.

9. Σερβία: 810.000 επισκέπτες ετησίως

Μία από τις συνολικά τρεις χώρες της τέως Γιουγκοσλαβίας που συναντάμε σ’ αυτόν τον κατάλογο. Με εξαίρεση την Κροατία, η υπόλοιπη Γιουγκοσλαβία δυσκολεύτηκε πολύ να ανακτήσει τον τουρισμό της μετά το σαρωτικό εμφύλιο που μάστισε τη χώρα τη δεκαετία του ’90. Πάντως, η Σερβία – και ειδικά η πρωτεύουσα, το Βελιγράδι – καθώς είναι μια πόλη με έντονο παλμό, που σπάνια απογοητεύει τους επισκέπτες της.

8. Ισλανδία: 673.000 επισκέπτες ετησίως

Αριθμός επισκεπτών διπλάσιος δηλαδή από τον πληθυσμό της χώρας (320.000). Η νησιωτική χώρα καταμεσής του Βόρειου Ατλαντικού προσφέρει πληθώρα από μοναδικά στο είδος τους αξιοθέατα και δραστηριότητες, όπως γεωθερμικές ιαματικές πηγές, καταρράκτες, παγετώνες και παρακολούθηση φαλαινών.

7. Βοσνία-Ερζεγοβίνη: 439.000 επισκέπτες ετησίως

Το όνομα Βοσνία εξακολουθεί να φέρνει στο μυαλό πολλών τον γιουγκοσλαβικό εμφύλιο. Από τότε η χώρα έχει συμπληρώσει σχεδόν 20 χρόνια εν καιρώ ειρήνης, ωστόσο παραμένει μία πολιτικά εξαιρετικά ασταθής περιοχή. Στην πρωτεύουσα, το Σαράγεβο, εξακολουθούν να περιπολούν οι ειρηνευτικές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

6. πΓΔΜ: 351,000 επισκέπτες ετησίως

Την τρίαδα των γιουγκοσλαβικών χωρών σ’ αυτόν τον κατάλογο συμπληρώνει η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Χωρίς κάποιο χαρακτηριστικό αξιοθέατο, η χώρα δεν προσφέρει και πολλά δελέατα στο τουριστικό κοινό, πέρα από ένα ενδιαφέρον εθντοτικό μωσαϊκό Χριστιανών Ορθόδοξων Σλαβομακεδόνων και μουσουλμάνων Αλβανών – χάρη στο οποίο συνυπάρχουν στις γειτονιές των Σκοπίων τα τζαμιά κι οι εκκλησίες.

5. Μονακό: 292.000 επισκέπτες ετησίως

Στην περίπτωση του Μονακό, ισχύει – από οικονομική τουλάχιστον άποψη – αυτό που λέμε «λίγοι και καλοί»: τουρίστες με πλούτο και δύναμη που έρχονται στο Πριγκηπάτο να δέσουν το γιοτ τους και ενδεχομένως να ξοδέψουν λίγη από την περιουσία τους στο ξακουστό καζίνο του Μόντε Κάρλο.

4. Σαν Μαρίνο: 139.000 επισκέπτες ετησίως

Με έκταση 60 μόνο τετραγωνικών χιλιομέτρων και με μόλις 9 οικισμούς, το Σαν Μαρίνο βρίσκεται τόσο ψηλά σ’ αυτήν τη λίστα για τον απλούστατο λόγο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που το επισκέπτονται, το κάνουν αυθημερόν, και συνεπώς δεν «πιάνονται» στα στοιχεία με βάση τα οποία καταρτίστηκε ο κατάλογος. Το μικρό κρατίδιο μπορεί πάντως να καυχιέται – εκτός από τα πανέμορφα κάστρα του – και για τον τίτλο της παλαιότερης δημοκρατίας του κόσμου.

3. Λευκορωσία: 119.000 επισκέπτες ετησίως

Στον αντίποδα, ο χαρακτηρισμός «τελευταία δικτατορία της Ευρώπης» αρκεί από μόνος του για να εξηγήσει την ιδιαίτερα χαμηλή επισκεψιμότητα της Λευκορωσίας. Πάντως, η χώρα θεωρείται απόλυτα ασφαλής προορισμός, ενώ και η πρωτεύουσα, το Μινσκ, αποτελεί μία ενδιαφέρουσα πόλη για να περάσει κανείς λίγες μέρες.

2. Λιχτενστάιν: 54.000 επισκέπτες ετησίως

Και εδώ, ο αριθμός των επισκεπτών είναι σχεδόν διπλάσιος από τον πληθυσμό της χώρας (μόλις 36.000 κάτοικοι). Ψηλά στις Άλπεις, μεταξύ Ελβετίας και Αυστρίας, το Λιχτενστάιν, με πρωτεύουσα το Βαντούζ, διαθέτει πανέμορφα κάστρα, οινοποιεία, αλλά και μια πρωτεύουσα, το Βαντούζ, στης οποίας το κέντρο δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα. Μάλιστα, αν κάποιος είναι διαθετιμένος να ξοδέψει 70.000 δολάρια σε ένα βράδυ, μπορεί να νοικιάσει ολόκληρη τη χώρα, συμμετέχοντας για μία μέρα και στη διακυβέρνησή της.

1. Μολδαβία: 11.000 επισκέπτες ετησίως

Στην κορυφή της λίστα, με μόλις 11.000 επισκέπτες το χρόνομ βρίσκεται η Μολδαβία, για πολλούς λόγους: 1) Στριμωγμένη μεταξύ Ουκρανίας και Ρουμανίας, η χώρα είναι εκ των πραγμάτων δυσπρόσιτη. 2) Δεν διαθέτει κάποιο χαρακτηριστικό αξιοθέατο, πέρα από τα εξαιρετικά οινοποιεία της. 3) Εντός των συνόρων της χώρας, βρίσκεται και η Υπερδνειστερία, μία αποσχισθείσα δημοκρατία στο εσωτερικό της οποίας αναβιώνουν, τρόπον τινά, οι ένδοξες ημέρες της ΕΣΣΔ.

Read previous post:
Το ελληνικό χρέος στο επίκεντρο του Eurogroup σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο

 «Αν τα πράγματα πάνε όπως τα θέλει ο Έλληνας πρωθυπουργός, ενδεχομένως να βλέπαμε στην Αθήνα ένα ασυνήθιστο θέαμα: τον Αλέξη...

Close