Η κυκλοφορία της εμπιστοσύνης είναι προτιμότερη από την κυκλοφορία του χρήματος. James Madison, 1751-1863, Αμερικανός πρόεδρος [1809-1817]

Αφγανιστάν: Ο πόλεμος των ΗΠΑ σε αριθμούς

21 Αύγουστος, 2017

Λίγο πριν από τις ανακοινώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με επίκεντρο την αμερικανική στρατηγική στο Αφγανιστάν, ακολουθούν μερικοί σημαντικοί αριθμοί για την επέμβαση των ΗΠΑ στην χώρα από το 2001.

Στρατιώτες: 8.400

Περίπου 5.000 Αμερικανοί στρατιώτες εμπλέκονται στην εκπαίδευση των αφγανικών στρατευμάτων στο πλαίσιο της επιχείρησης του ΝΑΤΟ Resolute Support, που αριθμεί περισσότερους από 13.000 στρατιώτες με τη συμμετοχή και άλλων χωρών.

Οι υπόλοιποι Αμερικανοί στρατιώτες συμμετέχουν στην επιχείρηση που διεξάγουν οι ΗΠΑ με την κωδική ονομασία Freedom’s Sentinel.

Νεκροί: 2.394

Σε αυτόν τον απολογισμό που έχει δώσει το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας περιλαμβάνονται στρατιωτικοί και πολιτικοί υπάλληλοι του Πενταγώνου στο Αφγανιστάν και τις γειτονικές χώρες από το 2001.

Ο αριθμός των νεκρών κορυφώθηκε το διάστημα 2009-2012, όμως οι επιθέσεις συνεχίζονται. Φέτος, 10 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν ενώ υπηρετούσαν στο Αφγανιστάν.

Δαπάνες: 714 δισεκατομμύρια δολάρια

Το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών από το 2001 αφορά τον αμερικανικό στρατό, όμως μεταξύ αυτών των 714 δισεκατομμυρίων, οι Αμερικανοί φορολογούμενοι κατέβαλαν περίπου 119 δισεκατομμύρια για την ανασυγκρότηση των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας και το αφγανικό κράτος, όπως και για διάφορα προγράμματα ανοικοδόμησης, μη στρατιωτικού χαρακτήρα.

Ο προϋπολογισμός μειώνεται εδώ και πολλά χρόνια. Το 2016 η Ουάσιγκτον διέθεσε 5,66 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση, ενώ ο προϋπολογισμός του αφγανικού Κράτους ανερχόταν σε 6,4 δισεκατομμύρια την ίδια χρονιά.

Περισσότερα στη κατηγορία Ειδήσεις
Η Ρωσία χαιρετίζει την πρόοδο στα πεδία των μαχών της Συρίας

Ο στρατός της Ρωσίας χαιρέτισε σήμερα αυτήν που αποκάλεσε «μια δραματική μεταβολή» στον πόλεμο στη Συρία, τονίζοντας ότι οι συριακές...

Close